Разтяга се, къса се, пръска се, топа се, променя цвета си, свети.

Какво пък е сега това "Триболуминисценция"?

Триболуминисценция (Triboluminescence) е оптичен феномен, при който в следствие на механично въздействие върху определени материали се генерира светлина. Терминът идва от гръцката “τριβείν” (трия) и латинската “lumen” (светлина).

Доскоро за това явление, не се знаеше почти нищо, като дори и днес ние имаме само ограничена информация и още много остава да бъде открито.

И така, кое свързва Интелигентният пластилин и феномена наречен „Триболуминисценция”?

  • Вземи кутийка със Светещ Интелигентен пластилин.
  • Не бързай да отваряш кутийката! Пластилина ти трябва НЕЗАРЕДЕН (не облъчен от светлина)!
  • Увери се, че всички лампи са изгасени и около теб е абсолютно тъмно.
  • Отвори кутийката и извади незаредения Светещ пластилин.
  • Сега скъсай пластилина на две като хартия! (виж как в раздел Съвети и трикове).
  • Ако направиш, както е описано тук, би трябвало да видиш искра при мястото на разкъсване, светеща с цвят близък до цвета, с който обичайно свети пластилина, когато е зареден.

За съжаление, искрата, която се получава е твърде слаба и краткотрайна, за да я уловим с камера или фотоапарат. Ето защо и не разполагаме с видео или снимков материал като доказателство. Ще трябва да ни се довериш и да опиташ сам, както се казва „от първа ръка”.!

Ами... Поздравления! Ти вече си експерт в нещо, което иначе си е доста сложна материя!

За твое щастие обаче, не ти е нужно да си научен гений, за да се наслаждаваш на този феномен. Така че не се притеснявай! Природата ще свърши всичко сама, а ти само се забавлявай!

Ако все пак си любопитен, какво представлява този процес, то следващите редове са за теб!

За да разберем същността на това, което създава искрата, ще трябва да си припомним малко от наученото в училище за електроните и техните енергийни нива!

Луминесценция (излъчване на светлина) обикновено се появява, когато имаме въздействие с голямо количество енергия върху атома: нагряването на атома в пламък (цветни фойерверки), или пък при преминаване на електроенергия през него (неонова табела). В тези случаи, всеки атом излъчва светлина с уникален цвят.

Ако този цвят се прекара през призма, за да се определят съставните му цветове, ще стане ясно, че е съставен от тесни и конкретни цветове (спектралните линии).

В началото на 20-ти век, датския физик Нилс Хенрик Давид Бор доказва, че тези тесни спектрални линии съществуват, тъй като електроните вътре в атома могат да съществува само в определени, различни енергийни нива. Също, както когато се качваш или слизаш по стълбище, ти също не можеш да останеш помежду стъпалата!

Както сигурно си спомняш от уроците в училище, електроните могат да се движат нагоре и на долу по тези енергийни нива. Когато слизат надолу – те отдават енергия, която се освобождава в пространството като светлина. Цветът на тази светлина се определя от разликата във височините между енергийните нива, на които се е намирал електрона преди и след промяната.

При скъсването на Флуоресциращия (светещия) Интелигентен пластилин, се получава дисбаланс, при което електроните започват да се движат между двете половинки. Това поражда протичането на слаб електрически ток (електрони) през въздуха, който взаимодейства с азотните молекули в атмосферата (над 70% от нашата атмосфера е азот) и така се получава нашата малка електрическа искра! Повечето от светлината, излъчвана от това взаимодействие с азота, е ултравиолетова – т.е. невидима за нашите очи и само една много малка част е във видимия спектър.

И в заключение:

Знаем, че е готино да знаеш повече и да се хвалиш с това, но нека да не прекаляваме, нали?

А сега, хайде хващай един Интелигентен пластилин и просто се забавлявай!


За поръчки ще бъдете пренасочени към sheepo.bgX