Седнал си без да искаш върху Интелигентният пластилин?
Той се е залепил върху панталона ти? Или върху тениската ти?
Или пък си намерил парченце в косите на децата ти?

Да, понякога се случват и такива неща.

Ние изпробвахме няколко метода за почистване именно за подобни случаи.

                                   pochistvane_1.jpg            pochistvane_2.jpg

Както може да се види на снимката, това парченце Интелигентен пластилин е изстрадало много. То се е впило в текстила и обичайния опит за изстъргване едва ли ще помогне.

В първата фаза трябва да отстраниш Интелигентния пластилин от повърхността на текстила.

Не е нужно да стържеш усърдно. Това, което трябва да знаеш е, че едно парченце пластилин се свързва с друго. Затова вземи едно парченце Интелигентен пластилин и го натисни внимателно към остатъка от пластилина, който е още залепен към текстила. Двете парченца пластилин залепват по между си и ти ще можеш внимателно да ги отстраниш. Повтори това няколко пъти докато отстраниш цялото количество.

            pochistvane_3.jpg            pochistvane_4.jpg           pochistvane_5.jpg

Ако петното се намира върху естествени материали, например върху памук, лен, вълна или коса, можеш да използваш изопропиленов алкохол за отстраняването на Интелигентния пластилин. За целта ще ти е необходим 70% изопропиленов алкохол.

Постави материята в мивката и полей петното с алкохола. С една салфетка или с едно парче текстил третирай петното. Пластилинът трябва почти веднага да се разложи. При това ще се образуват малки частички пластилин, които трябва да премахнеш от материята.

Както се вижда на снимката, след премахването на пластилина върху материята остава само едно малко петно. Става въпрос за пигмент, който е използван за оцветяване на Интелигентният пластилин. Пране в пералнята премахва петното. Най-добре преди прането добави малко течен препарат за пране директно върху петното и то ще изчезне.

При изкуствените материи е малко по-сложно.

Изопропиленовият алкохол, който препоръчахме в предишния случай, разрушава бавно изкуствените влакна. Тук трябва да се процедира по съвсем различен начин.

След отстраняването на пластилина от повърхността на текстила, напръскай петното с малко   WD-40 (спрей-смазка) и го остави да подейства няколко минути. Това ще разложи остатъка от пластилина. Избърши с една хартиена салфетка.

Преди да опиташ някой от посочените начини, ние те съветваме първо да изпробваш препаратите върху малка невидима част от материята, за да си сигурен, че няма да я повредиш.

Ако и тези предложения за почистване не са достатъчно ефективни, то тогава нашия съвет е да се обърнеш за помощ към специалист или химическо чистене. Занеси материята за почистване и информирай персонала, че петното е на силиконова основа. Може би там ще успеят да премахнат петното без остатъци.

Пожелаваме ти успех!


За поръчки ще бъдете пренасочени към sheepo.bgX